ديابت در مادران باردار
تغذيه صحيح از اركان اصلى زندگى سالم به شمار مى رود و در برخى از دوران ها ى صحيح از اهميت بيشترى برخوردار است. يكي از حساس ترين و مهم ترين دوران هاي زندگي يك مادر، دوران بارداري و شيردهى است . با توجه به وضعيت فيزيولوژيك، سن باردارى يا شيردهى، ميزان فعاليت و خصوصيات ويژه فردى ، برخورداري از يك تغذيه مناسب براي مادر باردار وشيرده امرى كاملاً ضرورى است. نقش تغذيه مناسب در پيشگيرى از عوارض و بيماري هاي مختلف در اين دوران و ارتقاى سلامتى مادران باردار و شيرده نيز بخوبى روشن شده است .
بر اساس نتايج مطالعات مختلف، وزن مناسب قبل از باردارى و افزايش مناسب وزن در طول باردارى با استفاده از تغذيه مناسب و كافى دو راهكار مؤثر براى پيشگيرى از تولد نوزاد كم وزن مى باشد. از سوى ديگر باورها و اعتقادات فرهنگى جامعه از عوامل تاثيرگذار بر دريافت مواد غذايى توسط مادران باردار است كه بايد در طراحى و اجراى مداخلات در جامعه مد نظر قرار گيرد.
شناسايى زود هنگام مادران در معرض سوء تغذيه اقدامى موثر در پيشگيرى و كنترل عوارض ناشى از آن است. طراحى روش هاى ارزيابى و مداخلات پيشگيرى در مادران باردار كشور با استفاده از ابزارهاى علمي معتبر و ساده، راهكارهاى عملياتى را در تشخيص به موقع سوء تغذيه و ارجاع سريع آنها به سطوح بالاتر خدمات ممكن ساخته است. با توجه به كمبود منابع علمي وكاربردي به زبان فارسى در زمينه تغذيه مادران باردار و شيرده ، دفتر بهبود تغذيه نموده است . اين راهنما « راهنماي جامع مراقبت هاي تغذيه اي مادران باردار و شيرده » جامعه اقدام به تدوين براساس آخرين توصيه هاي علمي با هدف آشنا نمودن پزشكان خانواده، تيم سلامت و كاركنان بهداشتى با مراقبت هاي تغذيه اي مناسب در دوران باردار ي و شيردهي تهيه شده است. پيشنهادات و نظرات شما همكار گرامي ما را در جهت ارتقاء كيفيت اين مجموعه آموزشي ياري مي رساند.
اميد است با بكارگيري اين راهنما در جهت سلامت مادران باردار و نوزادان اين مرز و بوم گامي ديگر در راستاى ارتقاء سطح سلامت جامعه برداريم.
دكتر زهرا عبداللهى
سرپرست دفتر بهبود تغذيه جامعه معاونت بهداشت