تغذيه در اماكن عمومي
تغذيه سالم در مراكز عمومي بايد بر اساس الگوي تغذيه صحيح همچون محدود كردن غذاهاي حاوي روغن زياد، چربي، نمك و قند بالا، جايگزين كردن نوشابه هاي گازدار با نوشيدني هاي سالم، ترويج مصرف لبنيات و ميوه و سبزي سالم در كنار غذا (به عنوان پيش غذا) و ..... رعايت شود.
در كليه مراكز غذاخوري، رعایت نکات تغذیه ای زیر الزامی است:
· در طبخ غذا از روغن با اسيد چرب ترانس پائین تر از 10درصد ( ترجيحاً از روغن مايع یا نیمه جامد) استفاده شود.
· در صورت تهيه غذا به روش سرخ كردن از روغن مخصوص سرخ كردني و به مقدار کم استفاده شود.
· استفاده مکرر از روغن برای سرخ کردن ممنوع است .
·براي جلوگيري از به هدر رفتن ويتامین ها؛ در تهيه انواع خورش ها مانند قورمه سبزي، خورش كدو و بادمجان مواد اوليه مورد استفاده مثل سبزي، كدو و بادمجان با روغن كم و به مدت كوتاه تفت داده شوند.
·در كنار غذا، بهتر است كره حيواني و یا گياهي قرار داده نشود.
·استفاده از ماست پاستوريزه كم چرب در كنار غذا بصورت روزانه ضروري است.
·از نان هاي واجد بسته بندي سالم، دارای مجوز قانونی و ترجیحا" نان حجیم و نیمه حجیم استفاده شود .
·استفاده از انواع نوشابه هاي گازدار در غذاخوري هاي ادارات ممنوع است.
·از نوشیدني هاي سالم مانندآب، دوغ پاستوريزه كم نمك بدون گاز استفاده شود.
·استفاده از سنگ نمك و نمك هاي تصفيه نشده براي خيساندن برنج و طبخ غذا ممنوع است.
·نمك مصرفی بايد تصفيه شده يددار باشد.
·نمک باید در ظروف با بسته بندی سالم و پوشش رنگی غیر قابل نفوذ در برابر نور نگهداری شود.
·بر روی بسته های نمک خریداری شده باید عنوان نمک خوراکی و درجه خلوص حداقل 2/99 درصد قید شده باشد .
·سبزي و صيفي تازه مانند كاهو، كلم، گل کلم، گوجه فرنگي و فلفل سبز دلمه اي به صورت سالاد یا کنار غذا سرو شود.
·شستشو و گندزدايي سبزي هاي خام جهت سرو درکنار غذا و تهیه سالاد (با رعايت مراحل سالم سازي سبزیجات) الزامي است.
·براي تهيه سالاد به جاي سس مايونز از آبليمو، سركه، آبغوره، آب نارنج ، انواع ادويه و پودر سبزيجات خشك شده و روغن زيتون با بسته بندي داراي مجوز بهداشتي استفاده شود.
·در صورت توزيع ميان وعده براي كاركنان ادارات از انواع ميان وعده هاي سالم از قبيل میوه تازه، نان و پنير، شير و خرما و يا خشكبار بهداشتي استفاده شود.
·مواد غذايي پخته شده نباید بيش از دو ساعت در دماي محيط قرار گيرد. در ضمن نگهداري مواد غذايي پخته توصيه نمي شود و تا حدامكان غذا بايد به اندازه مصرف روزانه تهيه شود.
· در صورت استفاده از ظروف يكبار مصرف برای سرو غذای گرم، از ظروف با پايه گياهي(نشاسته ذرت یا کاغذ) استفاده شود و استفاده از ظروف يكبار مصرف با پايه پلي استایرني بدليل مشكل انتقال مونومر ممنوع شود.
دكتر پريسا ترابي
دفتر بهبود تغذيه جامعه
معاونت بهداشت
وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي