مجله پزشکی و سلامت

تغذيه در اماكن عمومي


تغذيه سالم در مراكز عمومي بايد بر اساس الگوي تغذيه صحيح همچون محدود كردن غذاهاي حاوي روغن زياد، چربي، نمك و قند بالا، جايگزين كردن نوشابه هاي گازدار با نوشيدني هاي سالم، ترويج مصرف لبنيات و ميوه و سبزي سالم در كنار غذا (به عنوان پيش غذا) و ..... رعايت شود.

در كليه مراكز غذاخوري، رعایت نکات تغذیه ای زیر الزامی است:

· در طبخ غذا از روغن با اسيد چرب ترانس پائین تر از 10درصد ( ترجيحاً از روغن مايع یا نیمه جامد) استفاده شود.

· در صورت تهيه غذا به روش سرخ كردن از روغن مخصوص سرخ كردني و به مقدار کم استفاده شود.

· استفاده مکرر از روغن برای سرخ کردن ممنوع است .

·براي جلوگيري از به هدر رفتن ويتامین ها؛ در تهيه انواع خورش ها مانند قورمه سبزي، خورش كدو و بادمجان مواد اوليه مورد استفاده مثل سبزي، كدو و بادمجان با روغن كم و به مدت كوتاه تفت داده شوند.

·در كنار غذا، بهتر است كره حيواني و یا گياهي قرار داده نشود.

·استفاده از ماست پاستوريزه كم چرب در كنار غذا بصورت روزانه ضروري است.

·از نان هاي واجد بسته بندي سالم، دارای مجوز قانونی و ترجیحا" نان حجیم و نیمه حجیم استفاده شود .

·استفاده از انواع نوشابه هاي گازدار در غذاخوري هاي ادارات ممنوع است.

·از نوشیدني هاي سالم مانندآب، دوغ پاستوريزه كم نمك بدون گاز استفاده شود.

·استفاده از سنگ نمك و نمك هاي تصفيه نشده براي خيساندن برنج و طبخ غذا ممنوع است.

·نمك مصرفی  بايد تصفيه شده يددار باشد.

·نمک باید در ظروف با بسته بندی سالم و پوشش رنگی غیر قابل نفوذ در برابر نور نگهداری شود.

·بر روی بسته های نمک خریداری شده باید عنوان نمک خوراکی و درجه خلوص حداقل 2/99 درصد قید شده باشد .

·سبزي و صيفي تازه مانند كاهو، كلم، گل کلم، گوجه فرنگي و فلفل سبز دلمه اي به صورت سالاد یا کنار غذا سرو شود.

·شستشو و گندزدايي سبزي هاي خام جهت سرو درکنار غذا و تهیه سالاد (با رعايت مراحل سالم سازي سبزیجات) الزامي است.

·براي تهيه سالاد به جاي سس مايونز از آبليمو، سركه، آبغوره، آب نارنج ، انواع ادويه و پودر سبزيجات خشك شده و روغن زيتون با بسته بندي داراي مجوز بهداشتي استفاده شود.

·در صورت توزيع ميان وعده براي كاركنان ادارات از انواع ميان وعده هاي سالم از قبيل میوه تازه، نان و پنير، شير و خرما و يا خشكبار بهداشتي استفاده شود.

·مواد غذايي پخته شده نباید بيش از دو ساعت در دماي محيط قرار گيرد. در ضمن نگهداري مواد غذايي پخته توصيه نمي شود و تا حدامكان غذا بايد به اندازه مصرف روزانه تهيه شود.

· در صورت استفاده از ظروف يكبار مصرف برای سرو غذای گرم، از ظروف با پايه گياهي(نشاسته ذرت یا کاغذ) استفاده شود و استفاده از ظروف يكبار مصرف با پايه پلي استایرني بدليل مشكل انتقال مونومر ممنوع شود.

 

دكتر پريسا ترابي

دفتر بهبود تغذيه جامعه

معاونت بهداشت

وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي

 

دیدگاه شما

0

در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
 

نمک
نمک

07 اسفند 1398

چگونه ارزش تغذيه اي فست فود را افزايش دهيم؟
چگونه ارزش تغذيه اي فست فود را افزايش دهيم؟

06 اسفند 1398

چربي ها و روغن هاي خوراكي
چربي ها و روغن هاي خوراكي

06 اسفند 1398

غذای سالم
غذای سالم

07 دی 1398

تغذيه در سفر
تغذيه در سفر

07 دی 1394