مجله پزشکی و سلامت

نان غني شده


    

با مصرف منظم و روزانه نان غني شده با آهن و اسيد فوليك مي توان از عوارض ناشي از كمبود آهن مانند كم خوني، كاهش مقاومت بدن در برابر بيماري ها، كاهش بهره هوشي، افت تحصيلي، ضعف و خستگي جسماني به ويژه در افراد در معرض خطر پيشگيري نمود.

آهن يك ماده بسيار ضروري براي سلامت بدن است. نياز روزانه به اين ماده مغذي بسيار اندك و درحد ميلي گرم است اما گاهي همين مقدار کم نيز ازطريق  رژيم غذايي روزانه تامين نمي شود و در نتيجه در طولاني مدت، کمبود آهن سبب بروز بيماري، ناتواني جسمي و کم خونی مي شود. کودکان زير 5 سال، نوجوانان درسنين بلوغ ( بخصوص دختران، زنان سنين باروري( بويژه زنان باردار ) و سالمندان بيشتر در معرض خطر کمبود آهن قراردارند.

درکشور ما کم خوني وکمبود آهن  از مشکلات تغذيه اي شايع است . براساس نتايج بررسي ملي تعيين وضعيت ريزمغذيها ، کم خوني درحدود يک پنجم کودکان 6ساله ، نوجوانان ومادران باردار  و يک سوم کودکان 23-15 ماهه گزارش شده است.

فوايد غني سازي آرد با اسيدفوليك               

افزودن اسيد فوليك به آرد در پيشگيري از برخي بيماريهاي شايع بسيار موثراست.

    کمبود اسيد فوليک درماه اول بارداري که سيسم عصبي جنين درحال شکل گيري است، مي تواند منجر به بروز ناهنجاري هاي مادرزادي در لوله عصبي شود.  نقص لوله عصبي برحسب شدت آن مي تواند منجر به مرگ نوزاد شده ويا صدمات جبران ناپذيري به سلامت کودک وارد کند.  نان غني شده با اسيد فوليک يکي از راههاي مهم پيشگيري از بروز نقايص مادرزادي لوله عصبي در نوزادان است.
    نقش اسيد فوليک در پيشگيري از بيماريهاي قلبي عروقي وابتلا به سرطانها نيز نشان داده شده است.

تعدادي از كشورها، با اضافه كردن آهن و اسيد فوليك به آرد موفق شده اند شيوع نقايص مادرزادي لوله عصبي و بيماري هاي قلبي و عروقي را تا حد قابل ملاحظه اي كاهش دهند.

 

بخاطر داشته باشيد که براي پيشگيري از کمبود آهن و پيامدهاي ناشي از آن، علاوه براستفاده از نان غني شده، مصرف:

    منابع غذايي حاوي آهن مانند گوشت، حبوبات، انواع مغزها
    مصرف منابع غذايي ويتامين C ازجمله سبزي ها ي تازه مانند گوجه فرنگي، فلفل سبز، گل کلم، سبزي خوردن) و ميوه ها بخصوص مرکبات
    خودداري ار صرف چاي وقهوه از يک ساعت قبل تا 2 ساعت پس از صرف غذا

ضروري است.

دكتر حامد پورآرام

دفتر بهبود تغذيه جامعه ،معاونت بهداشت

وزارت بهداشت،درمان وآموزش پزشكي

 

دیدگاه شما

0

در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
 

نمک
نمک

07 اسفند 1398

چگونه ارزش تغذيه اي فست فود را افزايش دهيم؟
چگونه ارزش تغذيه اي فست فود را افزايش دهيم؟

06 اسفند 1398

چربي ها و روغن هاي خوراكي
چربي ها و روغن هاي خوراكي

06 اسفند 1398

غذای سالم
غذای سالم

07 دی 1398

تغذيه در سفر
تغذيه در سفر

07 دی 1394